maandag 21 december 2020

Recensie: Het is aan ons - Merlijn Twaalfhoven

Het is aan ons - Merlijn Twaalfhoven

ISBN 978 90 45 03 98 00 
Uitgeverij Atlas Contact


bol.com | Het is aan ons (ebook), Merlijn Twaalfhoven | 9789045039817 |  Boeken Het is aan ons

Ik wilde dit boek graag lezen omdat ik getriggerd werd door het woord kunstenaarsmindset. Kort voordat ik Het is aan ons onder ogen kreeg, hoorde ik dit woord ook op een bijeenkomst over burgerschapsonderwijs. De strekking in dat verband was, dat geen enkel kind zich in een rechte lijn ontwikkelt: er is geen vast plan... het is een zoektocht, een verlangen naar... we moeten de tijd nemen voor wat echt belangrijk is. Zou dit boek mij hier meer uitleg over kunnen geven?

Het antwoord hierop is ja en dat gaat het eigenlijk niet eens om de verworven kennis maar om het hele leesproces, de beleving van dit boek. Dat het geen lichte literatuur zou zijn leek me van tevoren al duidelijk, "de wereld redden" zoals in de ondertitel staat is geen sinecure. Wat mij betreft is lezen van Het is aan ons ook niet geheel vrijblijvend: de titel geeft het antwoord al. En ja, net als bij de ontwikkeling van een kind is er bij het redden van de wereld ook geen vast plan... ook daar moeten we zoeken en verlangen naar... we moeten de tijd nemen voor wat echt belangrijk is.
Uit de vele verhalen die Merlijn Twaalfhoven ons vertelt blijkt dat op de meest onverwachte plekken kunst (in zeer brede zin) kan helpen om de wereld te veranderen, dus waarom zou een ieder van ons niet op zijn eigen micro niveau kunnen starten.

Merlijn Twaalfhoven is componist, theater maker en organisator van muziekevenementen (merlijntwaalfhoven.com), die in zijn jeugd al een bepaalde manier van kijken ontwikkelde: als je de schoonheid van de dingen ziet, dan wil je er ook zorg voor dragen. Dit deed hij al in zijn jonge jaren door bijvoorbeeld geld in te zamelen voor Greenpeace en lid te worden van de Jeugdbond voor Natuurstudie.
En later ging hij hier mee door, door als componist grensverleggende samenwerkingsprojecten te organiseren in onder ander Syrië, Jordanië, Palestina en Brazilië. Hij zocht naar verbindingen tussen de verschillende bevolkingsgroepen. In dit boek doet hij verslag van deze ontmoetingen, en met deze verhalen laat hij de lezer vanuit meerdere invalshoeken kennismaken met zijn visie.
Zie het boek vooral als een reis waarop jij even mee mag. Let onderweg goed op, neem de schoonheid van de dingen waar, voel en ervaar de verwondering, beleef de gemaakte plannen door vooral naar het proces te kijken. Het ware kunstwerk is niet de voorstelling/ het beeld/ het schilderij ..., maar de alchemie van het leggen van verbintenissen.

Kunst is een leerschool. Kunst is ervaren, voelen. Kunst hoeft niet mooi te zijn maar wel bijzonder. Kunst maakt gevoel deelbaar, het kan iets teweeg brengen wat anders verborgen blijft. Dit is slechts een greep uit wat kunst is en wat kunst kan doen. In dit boek gaat het vooral over JOU, over de kunstenaar in onszelf die in een sluimerstand is gezet door de vele professionals die er zijn. Dit boek helpt ons om onze mindset bij te stellen naar een open houding: Treedt de wereld speels, onbevangen, onderzoekend en scheppend tegemoet.

Er is sprake van kunstkracht. Kunst speelt namelijk een belangrijke rol daar waar de samenleving vastloopt, in de knel zit. Zoeken, twijfelen, experimenteren en dan samenkomen en verbinding zoeken. Dit boek is geschreven voor iedereen die onrust in de wereld ervaart en die antwoorden zoekt op grote vragen. Hoe kun jij het verschil maken? Waar ben jij belangrijk?
Kunstenaarsmindset samengevat: Waarnemen, Voelen, Denken en Maken.

Bekijk de wereld om je heen met een frisse open blik, ervaar schoonheid op onvermoede plekken, verwonder en verbaas je over wat je waarneemt. Benut al je zintuigen en durf van de gebaande paden af te gaan. De werkelijkheid creëer je in je hoofd. Onverwachte schoonheid is overal, het is de kunst om het te zien.
De open blik maakt nieuwsgierig, brengt andere vragen naar boven en maakt dat we op onderzoek uit gaan. In de huidige drukke maatschappij is het zaak dat we daarbij leren vertragen, dat we tijd en ruimte durven te nemen om te voelen wat er nodig is, wat we nodig hebben. En dan blijkt dat mensen verbinding en ontmoeting nodig hebben en een visioen, een soort wonder waarin we moeten leren geloven. In ons hoofd stellen we de wereld voor waarin we willen leven, vanuit dit denkbeeld kunnen we die wereld gaan vormgeven.
Vertraging, schoonheid zien en spelen zijn drie manieren om te navigeren door het onbekende. Het zijn juist de drie dingen die in onze efficiënte tijd verloren dreigen te gaan.
Ga op pad met je visioen, experimenteer en stel je plannen bij. Ontdek grenzen, kansen en mogelijkheden. Kunst biedt je die speelruimte, het heeft namelijk geen nut of functie en daardoor biedt het vrijheid. Het gaat om het denken in mogelijkheden.

Maar met het ontwikkelen van onze eigen kunstenaarsmindset zijn we er nog niet.
Dromen zullen samen moeten komen, als je samen plannen maakt kun je iets groters, sterkers neerzetten dan wanneer je alleen handelt.

Praktisch idealisme: een toekomst beeld zien waar je naar toe wilt aan de hand van een leidraad, geen vaststaand plan maar een ideaalbeeld.

De toekomst is onzeker. Onze huidige manier van leven is vervuilend en onhoudbaar. Het is extreem, er is alleen maar groei mogelijk, alleen maar vooruit, alleen maar toenemende welvaart. De natuurwetten leren ons dat dat onmogelijk is, geen enkel proces groeit altijd door...
De mensheid heeft nooit genoeg, maar komt in 2020 door Corona tot stilstand. Zal er blijvend inzicht ontstaan in wat er echt tot doet, wat we echt belangrijk vinden en dat het oude "altijd maar meer" echt niet meer kan?

Als jij jouw droom over de wereld met de ander kunt delen en groter en sterker kunt maken, dan gaat er iets stromen...Het is aan ons, we houden moed.

Terwijl ik dit boek aan het lezen was betrapte ik mezelf er op dat ik regelmatig op internet zat te zoeken naar genoemde optredens. Het boek ging daardoor steeds meer leven. Voor mij waren de laatste bladzijden met linkjes en studietips, daardoor een feest van herkenning en een fijne aanvulling.

Ik ben in ieder geval van plan te kijken wat ik met mijn nieuwe/verbeterde mindset in mijn eigen microwereld in gang kan zetten. Mijn eerste stap is zoveel mogelijk mensen aan te zetten tot het lezen van dit boek.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten