zaterdag 11 september 2021

Recensie: Zonder ons is er geen muziek - Lotte Dondorp

Zonder ons is er geen muziek - Lotte Dondorp

ISBN 978 90 254 5959 8

Uitgeverij Atlas Contact


Hoe een recensie te schrijven over een verhalenbundel? Een bundel vol intrigerende verhalen, sterk wisselend van inhoud, sommige mystiek, andere juist heel werkelijk. Spannend tegenover voortkabbelend...

Gewoon door vragen te stellen, op zoek te gaan naar antwoorden en die op te schrijven. Hebben de verhalen een boodschap? Zijn plaats en tijd te duiden? Is dat belangrijk?

In het eerste verhaal is het al niet eens duidelijk of de verteller een jongen of een meisje is. Mijn vooringenomenheid dat het een meisje moet zijn, laat me niet los. Drie keer lezen, maar het vastgeroeste beeld laat zich niet meer uitgummen en ik mis dus alle aanwijzingen dat het ook anders kan zijn.
Zou het iets aan het verhaal veranderen? Nee, en dat is eigenlijk wat de verhalen gemeen hebben: personen, plaatsen, tijdstippen...het doet er niet toe. De verhalen gaan over iedereen en zijn van altijd en overal.

De titel van het boek komt uit een tekst van Bonnie Prince Billy. Ook zijn liedteksten variëren voor mij van glashelder tot mysterieus. Het titelverhaal is zeker één van de mooiste verhalen uit het boek: Zonder ons is er geen muziek. In het verhaal wordt deze zin uitgebreid met Zonder ons is het stil in huis. Dichter bij de kern kom je niet.
Het is heerlijk om naar teksten te luisteren (muziek) of om verhalen te lezen (zoals in dit boek), die afwijken van wat doorsnee is, ze geven je stof tot nadenken. Mooi ook dat de verhalen van Lotte Dondorp eigenlijk geen van alle af zijn. Ze prikkelen je fantasie, het kan alle kanten op en toch voel je door de opbouw van de verhalen waar het heen moet gaan zonder dat het ergens zwart op wit staat.

Lotte maakt van haar verhalen mooie betoverende sfeertekeningen met een stukje suspense, je voelt dat er iets gaat gebeuren... De omfloerste omschrijving laat de waarheid in de lucht hangen. 
Het gaat in de verhalen over het gewone leven en de onderliggende emoties: anders zijn, dromen, verdriet, angst, tijd die wonden moet helen (welke wonden?), een nieuwe lente een nieuw begin, bezinning, doden en levenden, illegalen, eenzaamheid, consequenties van gemaakte keuzes...

Hoeveel geluk hebben we met deze wereld? Deze vraag wordt in één van de verhalen gesteld. Het is een raar verhaal, raar in de zin van absurde fantasieën, juist dat zet je aan het nadenken.

Tot slot een tip: Lees dit boek op je gemak, laat de verhalen één voor één op je inwerken, ze zijn het namelijk stuk voor stuk waard die persoonlijke aandacht.

















Geen opmerkingen:

Een reactie posten